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    Food Provenance

Lebensmittelauthentizität

Mit immer komplexer werdenden Lieferketten von Lebensmitteln wird es auch zunehmend komplizierter, deren Herkunft zu verifizieren. Mit Hilfe der Stabilisotopenanalyse können preiswerte Fälschungen von Premiumprodukten und rechtlich geschützten Lebensmitteln nachgewiesen werden. Indem die einzigarte Isotopensignatur eines Lebensmittels analysiert wird, kann die wahre Herkunft der Inhaltsstoffe ermittelt werden.

Demselben Prinzip folgend kann die Aromaindustrie ihre Produkte durch den Einsatz eines Multi-Element-Isotopenfingerabdrucks besser vor Kopien schützen. Die Stabilisotopenanalyse kann auch dazu genutzt werden, um biologische Landwirtschaftspraktiken zu verifizieren, oder um die Zugabe von minderwertigen Zusatzstoffen zu Premiumprodukten aufzudecken. Dies trägt zum Verbraucherschutz bei und hilft aufrichtigen Herstellern, ihren guten Ruf zu wahren.

 

Obst, Gemüse, Fleisch

Mit Hilfe der Multi-Element-Isotopenanalyse kann eine Vielzahl von Informationen über die geografische Herkunft und mögliche Verfälschungen von Nahrungsmitteln gewonnen werden. Dank unserer einzigartigen Advanced Purge and Trap (APT) Technologie, die eine unschlagbare Gastrennung ermöglicht, können Sie mit unserem Spektrum von Hochleistungs-Elementaranalysatoren für die Stabilistopenanalyse (EA-IRMS) Ihre Proben schnell analysieren. Mit einer Garantie von 10 Jahren auf den Ofen können Sie sich auf unsere Geräte jederzeit verlassen.

Wein & Fruchtsaft

Abhängig von ihrer geografischen Herkunft oder Bezeichnung können Weine mit einem großen Aufpreis verkauft werden. Fruchtsäfte ohne Zusatz von Wasser sind Säften aus Konzentrat vorzuziehen. Um Abweichungen von den Deklarationen dieser Produkte festzustellen, wird die 18O- und 2H-Isotopenanalyse herangezogen, die eine Probe aufgrund der natürlichen meteorologischen Variation des Wassers direkt einem Ursprungsort zuordnen kann. Unser iso FLOW System bietet bei hohem Probendurchsatz eine außergewöhnliche Analyse dieser Proben.

Honig

Honig gehört zu den Top 5 der weltweit am häufigsten verfälschten Lebensmittel. Stabilisotopenanalyse kann dazu beitragen, diese Fälschungen zu erkennen: Unsere EA-IRMS-Systeme sind in der Lage, die Methode AOAC 998.12 für die schnelle Erkennung von Honigverfälschungen mit C4-Zucker anzuwenden. Unsere LC-IRMS-Systeme ermöglichen es sogar, noch komplexere Verfälschungen mit C3-Zuckern zu detektieren, indem sie eine spezifische Isotopenanalyse der intrinsischen Fructose, Glucose und höheren Zuckern durchführen.

Publikationen zum Thema Lebensmittelauthentizität mit unseren Geräten

Unsere Kunden nutzen unsere Geräte für erstaunliche Forschungsprojekte und analysieren Lebensmittel und Aromen auf ihre isotopische Zusammensetzung. Um Ihnen zu zeigen, wie unsere Kunden ihre Forschung durchführen und wie unsere IRMS-Geräte eingesetzt werden, haben wir eine Reihe von Fachpublikationen gesammelt, die unsere Produkte namentlich nennen. Die Informationen zu diesen Fachartikeln finden Sie unten. Durch Klicken auf den Link werden Sie zur Website des jeweiligen Zeitschriftenverlags weitergeleitet, wo Sie die Publikation herunterladen können.

Wenn Sie unsere Publikationsdatenbank durchsuchen möchten oder die Liste der Ergebnisse an sich selbst oder an Ihre Kollegen mailen möchten, dann werfen Sie einen Blick auf unsere gesamte Publikationsdatenbank.

63 Ergebnisse:

Monitoring Anabolic Steroids in Meat-Producing Animals. Review of Current Hyphenated Mass Spectrometric Techniques
Chromatographia (2004)
B. Le Bizec, P. Marchand, D. Maume, F. Monteau, F. Andre

Monitoring anabolic steroids in meat-producing animals is a challenging task. It implies very specific and sensitive analytical methods able to detect and identify sub-μg kg−1 residue levels in complex biological matrices such as meat, urine, or hair. Gas and liquid chromatography coupled to mass spectrometry are the most efficient means of achieving these objectives. In this paper we review how developments in mass spectrometry have been rapidly applied to this problem, how efficient analysis of anabolic steroids in urine, edible tissue, and hair has been achieved, and, later, how measurement of conjugate steroids and determination of the origin of natural steroid hormones has been achieved. The performance characteristics of different mass spectrometers (quadrupole, ion-trap, electromagnetic, isotope-ratio, tandem, and hybrid instruments), the efficiency of different acquisition techniques (LR-SIM, HR-SIM, MRM), and, finally, sample introduction (gas chromatography and liquid chromatography, with discussion of alternative interfaces) are discussed, with numerous applications
Schlagworte: carbon , food , spor , gaschrom

Stable isotope variation as a tool to trace the authenticity of beef.
Analytical and bioanalytical chemistry (2004)
M Boner, H Förstel

Organic beef coming principally from Germany was analysed for the hydrogen, carbon, oxygen, nitrogen and sulfur stable isotopic composition to test the possibility of tracing back the geographical origin. Since there is a well-known pattern of D/H and 18O/16O in meteoric water and in ground water, there is an existing link to tissue water in the beef. By including the stable isotope ratios of the other elements of life further information is available: soils show different isotope ratios of 15N/14N and 34S/32S depending on the geological composition, cultivation and atmospheric sulfur deposition. As organic farming is mainly obliged to use only their produced fodder, that ratio is reflected in the beef as well. Different organic beef samples from various German farms have been collected and analysed over nearly two years. To check the differentiation of foreign beef, samples from Argentina and Chile were also included in the study. The analyses of meat samples indicate that it is possible to trace back the region (e.g. Argentina and Germany) by using isotopes of oxygen and hydrogen. A local geographical differentiation can be done by using the stable isotopes of nitrogen and sulfur, as was demonstrated for three farms in Colonia Bay. An optimal differentiation also depends on the quality of further information (e.g. the season, kind of cattle breeding or the declaration of the local geographical origin). Certainly authenticity of beef is not only linked with the geographical origin but can also reflect the differentiation of organic and conventional farming. The fodder of organic cattle farming consists mainly of C3 plants and the use of C4 plants is more usual in conventional cattle farming. A 13C/12C ratio above -20 per thousand appears as a limit for organic farming. Increased values have to be controlled based on their authenticity.
Schlagworte: carbon , hydrogen , nitrogen , sulfur , food , elem

Characterization of exogenous testosterone in livestock by gas chromatography/combustion/isotope ratio mass spectrometry: influence of feeding and age.
Rapid communications in mass spectrometry : RCM (2000)
V Ferchaud, B Le Bizec, F Monteau, F Andre

The detection of exogenous testosterone in bovine urine was investigated by using gas chromatography/combustion/isotope ratio mass spectrometry (GC/C/IRMS). The carbon isotopic ratio measurement of epitestosterone, etiocholanolone (testosterone metabolite) and DHEA (testosterone precursor) in female bovine urines after testosterone enanthate administration was carried out. An important modification in the 13C/12C ratio of testosterone metabolites was observed, such that significant differences between precursor and metabolites of testosterone occurred until three weeks after intramuscular administration of testosterone enanthate. The factors influencing the 13C/12C of endogenous steroids were studied especially through cattle feeding and age. The DHEA mean delta13C value was found to vary between -25 and -26/1000 when hay and concentrate diet were used for fattening. On the other hand the delta13C value observed when maize silage was used increased to -20/1000. Testosterone metabolites showed the same delta13C increase as their precursor. Moreover, we observed a clear relationship between age and efficiency of misuse determination. Indeed, because of the lower concentration of natural hormones in young animals, the contribution of exogenous molecules increases significantly compared with older subjects. Consequently, demonstration of administration is easier to achieve in calves than in mature animals.
Schlagworte: carbon , food , spor , gaschrom